Hotel de Nederlanden te Winschoten

 

Het voormalige 'Hotel De Nederlanden'. Bron: voormalige website van het hotel

 

Hotel

"Het is goed toeven bij Hotel De Nederlanden in Winschoten. In een prachtige omgeving kom je voor korte of langere tijd even helemaal tot rust. En laat jij je volledig in de watten leggen. Hotel De Nederlanden is prima bereikbaar en je parkeert de auto gratis in de directe nabijheid van het hotel. Hotel De Nederlanden biedt alles wat je zoekt in een hotel. Je kunt kiezen uit verschillende kamers, geschikt voor een of meerdere personen. Bij je overnachting kun je een ontbijt boeken. Het hotel in Winschoten is ook prima voor een diner en je kunt er een smakelijke lunch genieten. ’s Avonds is het altijd goed toeven in de hotelbar. En neem je voor je naar bed gaat nog een heerlijk afzakkertje. Alles wat je in een hotel zoekt vind je bij Hotel De Nederlanden in Winschoten.

 

Hotel De Nederlanden in Winschoten staat bekend om de grote mate van hygiëne en comfort. Ook de voorzieningen worden alom geroemd. In Hotel De Nederlanden in Winschoten overnacht je, maar kun je ook prima een aantal dagen en nachten verblijven. Rondom het hotel is voldoende te zien, te proeven en zeker ook te beleven. Bij de receptie van het hotel vind je meer informatie over activiteiten die je in de buurt kunt ondernemen, zoals ook de medewerkers je graag van dienst zijn en altijd bereid zijn je te informeren over de mogelijkheden die er in het gebied zijn. En ook over leuke plaatjes die je echt gezien moet hebben. Je vindt er overigens ook informatie over de mogelijkheden die het openbaar vervoer in de omgeving je kan bieden. Je wordt bij Hotel De Nederlanden in Winschoten nog ouderwets in de watten gelegd.

 

In Hotel De Nederlanden in Winschoten geniet je van goede wifi, en dat niet alleen in de centrale lobby van het hotel, maar ook gewoon op je kamer. Dat maakt dat je prima kunt werken op je kamer, een kamer die standaard is voorzien van een bureau. Huisdieren zijn op voorwaarden welkom, standaard vind je op onze kamers een televisie en een uitstekend bed. Hotel De Nederlanden is een zeer modern hotel, waar gastvrijheid en klantgerichtheid nog met hoofdletters worden geschreven. Je wordt op alle mogelijke manieren in de watten gelegd. En is je iets onduidelijk, schiet dan gewoon een van de medewerkers aan. Die weten altijd raad en helpen je bovendien graag.

 

Ook op de verschillende kamers die Hotel De Nederlanden in Winschoten aanbiedt kun je meer dan prima uit de voeten. Zoals gezegd is er standaard een televisie en geniet je er van goede wifi. Er zijn verschillende kamers met airco beschikbaar, en je kunt er prima zelf koffie en thee maken. Het bureau maakt dat je prima kunt werken op een van de kamers, dat zowel de een- als tweepersoons kamers mogelijk is. Er zijn ook een aantal royale familiekamers beschikbaar. Wil je nog groter en luxer dan kun je de suite boeken. Deze kamer biedt nog meer luxe dan de andere kamers en in de suite kom je echt helemaal tot rust. De meeste kamers beschikken overigens over een balkon. Alle kamers van Hotel De Nederlanden in Winschoten zijn rookvrij.

 

Elke kamer beschikt over een eigen badkamer, die ook al van alle gemakken is voorzien. Ongeveer de helft van de kamers heeft de beschikking over een ligbad, standaard is er een uitstekende douche beschikbaar en uiteraard levert Hotel De Nederlanden in Winschoten elke dag schone handdoeken. Uiteraard is er zeep en shampoo en heb je de beschikking over een eigen toilet op de kamer. Die allemaal over een uitstekend ventilatiesysteem beschikken.

 

Ook standaard is de aanwezigheid van een strijkijzer en een strijkplank op de kamer. Zo kun je ook al je waardevolle spullen in een kluis op je kamer achterlaten. Er is ruim voldoende kastruimte beschikbaar en er is ook veelal een waterkoker voor je beschikbaar, net zoals een aantal kopjes en glazen. Boek bij je overnachting het uitgebreide ontbijtbuffet.

 

Het hotel heeft de receptie een groot deel van de dag bezet waardoor je altijd een vraagbaak hebt, zoals ook de portier je uiteraard graag steeds van dienst is. In de hotelbar krijg je alleen de lekkerste drankjes geserveerd en zit je heerlijk in een van de sfeervolle hoekjes. Bij een overnachting kun je het uitgebreide ontbijtbuffet bijboeken of een buffet dat zeer de moeite waard is. Drie uur lang heb je de gelegenheid om te ontbijten en steeds worden de verschillende producten aangevuld. Kies voor á la carte of voor de steeds weer verrassende daghap in het restaurant.

 

Ook ’s avonds word je op de best denkbare wijze ontzorgd in het restaurant. In principe kies je á la carte, je kunt echter ook gebruik maken van de telkens weer verrassende daghap. Tussen de middag zijn er diverse manieren om van een overheerlijke lunch te genieten. Kom je met kinderen? Gezellig! Ook voor de kleinste en jongste gasten is er een speciale menukaart. Bovendien beschikt het hotel over een speelkamer voor kinderen. En kunnen ze in de tuin genieten van een schommel en een glijbaan. In Hotel De Nederlanden in Winschoten is het een smeltkroes van jong en oud en dat gaat altijd harmonieus samen.

 

Ook de minder valide mensen kunnen prima terecht bij Hotel De Nederlanden in Winschoten. Het hotel is een officieel rolstoelvriendelijk hotel en kent zo dus voor echt niemand een drempel. Voor de jongste gasten zijn baby- en kinderbedjes aanwezig. En de kamers zijn dermate geïsoleerd dat je nooit geluidsoverlast of andere hinder van je buren zult ondervinden. Rust is wat er heerst in Winschoten, serene rust, de beste faciliteiten, vriendelijk personeel en een prijs die recht doet aan de geleverde kwaliteit.  Dat is wat Hotel De Nederlanden Winschoten te bieden heeft en waar het alom geroemde hotel voor staat. Direct daaronder bericht de naast gelegen Hotel Wisseman dat na het vertrek van ‘Z.M. Den Koning en verdere leden van het Vorstelijk Huis’ het ‘Groote Restauratie Orchest van de Diensdoende Schutterij der stad Groningen’ een optreden zal verzorgen met de dag daarop ‘Concert en Bal’. Daarbij wordt opgemerkt: ‘De zaal blijft ook bij die gelegenheid gedecoreerd even als toen dezelfve door Z.M. Den Koning en verdere leden van het Vorstelijk Huis’ is bezocht geweest[1]"

 

Het bovenstaande, een greep uit de oude website van het hotel, is niet meer. Hotel de Nederlanden in Winschoten bestaat niet meer en is een aantal jaren geleden verkocht. In het pand, naast Bruna, is nu ‘Parfumerie Boezerooij’ gevestigd. Wie heeft er niet op het terras gezeten voor een drankje en een hapje, wie heeft er niet een lekkere maaltijd genuttigd...

 

Ik herinner me nog dat de studenten van mijn klas op de kweekschool van Winschoten een gezellige avond organiseerden in de bovenzaal van Hotel De Nederlanden. Een band, bestaande uit mede-studenten, waaronder Derk Bruintjes en Sam Ossel zorgden voor de muziek. Ze konden geen naam voor de band verzinnen en daarom doe ik de suggestie om het 'DAT' te noemen. In die tijd was een popband actie onder de naam 'HET', dus waarom niet 'DAT', die naam werd overgenomen en zo toerde ik op een dag met ze naar Duitsland om daar op te treden. Zelf was ik de geluidsman. Dat ging helemaal mis toen de luidspreker van een radio (waarop een gitaar was aangesloten) ontplofte, alsmede een complete luitsprekerbox, die ik op de dansvloer demonteerde om te kijken of het nog te redden was, nee dus..... Het optreden was zeker geen succes voor de zaalhouder en voor 'DAT'.

 

Het voormalige hotel 'De Nederlanden'. Bron: voormalige website van het hotel.

 

 

Zaal met klein toneel

In 1873 is er muziek en bal ter gelegenheid van de Heiligerleefeesten op vrijdag en zaterdag 23 en 24 ‘dezer’. Direct onder deze advertentie om de krant valt te lezen dat A.J. Mulder een hotel heeft geopend tegenover de toren genaamd ‘Hotel Willem III’ en ‘beveelt zich beleefd bij het geacht publiek aan’. Ernaast staat nog een ongeveer dezelfde advertentie van Hotel De Nederlanden.

 

Een voormalige hotelkamer in Hotel De Nederlanden. Bron: voormalige website van het hotel.
Gedeelte van de ontbijttafel (links) in het voormalige hotel. Bron: voormalige website van het hotel.
Voormalig 'Hotel De Nederlanden'. Bron: voormalige website van het hotel

Al in het jaar 1895 kunnen we in de krant lezen over Hotel De Nederlanden. Op ‘Den laatsten Donderdag van elke maand te consulteren te Winschoten van 10-4 uur’: John Heindeman, tandmeester te Groningen[2]. Mr. E. Prak, ‘Advokaat en Procureur’ houdt elke maandag zitting in het hotel van A.J. Ruibing[3]. In hetzelfde jaar plaatst W.P. Cornelissen ‘De Groom of Berggeest’ bij A.J. Ruibing in het pand. Het betreft een ‘Muziekautomaat met zeer komische, beweeglijke figuur’[4].

 

Op 23 september 1912 vindt er een veilig plaats van ‘Winschoter Compost’[5]. Als er in Winschoten draverijen worden gehouden door de ‘Noord-Nederl. Hippique-Vereniging-, treffen we een advertentie in de krant aan dat direct na afloop ‘der rennen’ een extra dancing zal plaatsvinden met een ‘schitterend strijkje onder leiding van de heer J. Bollegraaf’[6]. Er wordt regelmatig gedanst bij De Nederlanden, dat gebeurt in de ‘Balzaal’. Meestal is dat op zondagavond; wel is het vreemd dat dat ‘uitsluitend per Introductie’ kan...[7]. Het hotel zorgt in oktober 1936 voor ‘een Verrassing’s bal’ met ‘een prima Accordeon-Band’[8]. In 1928 heeft het hotel al centrale verwarming in de ‘mooie groote en kleine Zalen voor alle doeleinden’[9].


Behalve dansavonden worden er ook danslessen in De Nederlanden gegeven. In het vierde kwartaal van 1929 worden er lessen gegeven voor gehuwden en besloten clubs door dansleraar George Bodewitz[10].

In 1936 lezen we in de Winschoter Courant dat Hotel De Nederlanden te Winschoten beschikt over een zaal met klein toneel voor feestelijke vergaderingen, bruiloften en verenigingen en dat zij billijke condities hebben.

Het is 1952 als we lezen dat in Hotel De Nederlanden de jaarlijkse vergadering gehouden is van de Alg. Ned. Bond van Meubelmakers afdeling Winschoten. Uit het jaarverslag blijkt dat er 67 lezen aanwezig zijn geweest en dat er een batig saldo is van f 9582,-[11].

 

Achterzijde van het voormalige hotel De Nederlanden. Bron: voormalige website van het hotel

 

Op Tweede Kerstdag 1961 overlijdt plotseling de heer J. A. Ruibing, eigenaar van hotel De Nederlanden. De heer Ruibing, die tachtig jaar geworden is, is lid geweest van een bekend kasteleinsgeslacht. Hij neemt het hotel, dat hij meer dan veertig jaar heeft geleid, van zijn vader over. In 1948 wordt hij op zijn beurt opgevolgd door zijn zoon. De crematie vindt plaats te Dieren[12].

 

In 1966 heeft het hotel een directe plaats voor een ‘hotel-café-restaurant-kelner’, die elke zondag vrij heeft[13]. In 1967 zoekt het hotel een zelfstandig werkende of vergevorderde kok of kokkin[14].

 

Ook worden er voorlichtingsavonden gehouden. Op 5 mei 1971 spreekt ds. P. Lok van Kampen over ‘Wat is gereformeerd?’[15].

 

Hotel De Nederlanden en de toren van Winschoten. Bron: voormalige website van het hotel

Groninger programma vanuit Winschoten.

‘In het kader van de reeks “Gezien vanuit..." komt het Groninger programma van de RONO vanavond rechtstreeks vanuit hotel De Nederlanden in Winschoten’, zo vermeld de krant. ‘Tussen tien over zes en twintig voor zeven zullen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde komen: het monumentenbeleid, tachtig jaar WW, de uitbreiding van het stadspark en de positie van Winschoten in Oost-Groningen.


De muzikale omlijsting van het geheel wordt verzorgd door accordeonorkest “Con Brio" uit Winschoten[16].
Mr. M.P.H. Jonker notaris te Winschoten plaatst in december 1976 een advertentie inzake de publiekelijke verkoop van een woonhuis met carport, erf en tuin aan de Vossenkamp te Winschoten, groot 2.17 are[17].


Suikerzakje van voormalige Hotel de Nederlanden. Bron: eigen verzameling.
Afbeelding op een suikerzakje van Hotel De Nederlanden. Bron: eigen verzameling.

 

In december 1987 pakt Ruibing het wat groter aan en komt Bert Visscher met zijn soloshow ‘Bij  Parijs linksaf’[18].
Op 22 september 1992 deelt de krant mee dat de publieke verkoop in hotel De Nederlanden, betreffende het huis met erf aan de Blijhamsterstraat 21 te Winschoten niet door gaat, aldus notaris Mr. J. Hulshoff[19].

Uiteraard is dit slechts een greep uit de vele activiteiten die in De Nederlanden plaatsvinden, naast bijvoorbeeld vergaderingen van de afdeling Winschoten van Volksonderwijs, naaicursussen voor dames, tentoonstelling van schilderijen en etsen door de Nationale Kunsthandel te Amsterdam, een crisisvergadering van de Bond van Landpachters in Nederland, verkoop van mantelcostuums, mantels, japonnen, blouses en rokken, Spaar- en Voorschotbank te Winschoten, enz.

 

Hotel gesloten

‘Het roemruchte Hotel de Nederlanden in Winschoten heeft zaterdagmiddag definitief haar deuren gesloten. Eigenaar John Ruibing heeft het besluit genomen na een jarenlange strijd om een financier te vinden voor een ingrijpende opknapbeurt van het beeldbepalende pand in Winschoten. Met de sluiting van het hotel komt een eind aan een familiebedrijf dat 140 jaar heeft bestaan’.

 

‘Volgende week zaterdag wordt de volledige inventaris van het bedrijf verkocht. Daarna verliest het pand vrijwel zeker zijn horecabestemming. De nieuwe eigenaar, die vooralsnog onbekend wil blijven, is van plan om het pand te verhuren als winkel. Op de bovenste etage komen appartementen’.

 

Begin november 2010

Het vermaarde familiehotel De Nederlanden aan de Torenstraat 2 in Winschoten, komt na 140 jaar nu in handen van een projectontwikkelaar. John en Karin Ruibing hebben de horecazaak in hartje Winschoten verkocht, omdat ze moe zijn van de strijd met financiers en banken. Het gebouw is in 1868 gekocht door Abel Jans Ruibing en is een Rijksmonument, dat nog steeds de sfeer ademt uit vervlogen dagen. Het oudste (nog bestaande) familiehotel van Winschoten waar ook veel vergaderingen zijn gehouden van strokartonfabriek Reiderland (vanaf 1914) en voormalig melkfabriek OZMI is niet meer. Ook de boeren uit het Oldambt kennen het hotel maar al te goed. De laatste vergadering over de liquidatie van strokartonfabriek Reiderland is in 1968 in Hotel Reiderland gehouden. "Het was een heksenketel! Er waren zo’n 125 genodigden, waaronder voornamelijk aandeelhouders. In de benedenzaal werd er vergaderd, in de bovenzaal was er een buffet. Na afloop kregen alle genodigden een fles wijn mee naar huis, de trappen stonden er vol mee," vertelt de laatste telg van de familie John Ruibing[20].

 

"Het is een emotioneel, maar weloverwogen besluit", zegt John Ruibing. "Na tien jaar gestreden te hebben om de verbouw als Rijksmonument er door te slepen zijn we in het zicht van de haven opnieuw gestrand. Enthousiast en met veel optimisme dachten we het pand op te kunnen op te knappen en het bedrijf nieuw elan te kunnen geven om weer een belangrijke rol van betekenis te spelen in het hart van Winschoten", laat Ruibing weten. Hij heeft aangegeven te zijn tegengewerkt door financiers, banken en het Nationaal Restauratie Fonds.

Op 20 november 2010 is de inventaris van het hotel tijdens een boeldag verkocht.

 

 

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed beschrijft het pand als volgt:

 

Inleiding

‘Hotel De Nederlanden, is gesticht in 1870 in opdracht van A.J. Ruibing als logement ‘De Nederlanden’ in een Eclectische stijl. Achter het logement zijn een vee- en een stalhouderij gebouwd met doorrit. In 1925 worden in de voorgevel twee vensters en een deur vervangen door een pui bestaande uit een opschuifbaar raam en een nieuw deurkozijn. Voor de pui is later een verwijderbare serre geplaatst, die buiten de bescherming van rijkswege valt. In 1929 is de stalruimte tot garage verbouwd, waarbij de doorrit waarschijnlijk is verdwenen. Later is de garage in gebruik genomen als fietsenstalling, tegenwoordig verbouwd tot winkelruimte. Het pand is beeldbepalend gelegen in het centrum van Winschoten op de hoek van de Torenstraat en het Burg. Schönfeldplein’.

 

Omschrijving

‘Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen. Het logement met aangebouwde voormalige vee -en stalhouderij zijn allebei twee bouwlagen hoog. Het logement is opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van grijze tegels, dat niet meer origineel is. Het schilddak is gedekt met een zwart geglazuurde Hollandse pan en heeft een kroonlijst en een gemetselde schoorsteen op de nok. Op de kroonlijst staat geschilderd: ‘Hotel de Nederlanden’. De hoofdentree bevindt zich in de westelijke voorgevel en bestaat uit een dubbele paneeldeur met vernieuwde deurlichten onder een bovenlicht van gekleurd glas-in-lood binnen een gepleisterde omlijsting met ingekerfde rechthoekige vlakken. Naast de deur bevindt zich een groot schuifraam uit 1925 met bovenlicht van gekleurd glas-in-lood met roedenverdeling binnen eenzelfde omlijsting als de entree. Op de verdieping drie T-vensters met gekleurd glas-in-lood bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting met composietkapiteel en kuif, en gepleisterde onderdorpels met twee consoles. In het dakvlak erboven een gebogen dakkapel met zinken dakje en openslaand venster met halfrond bovenlicht.

 

In de noordgevel op de begane grond bevinden zich zeven H-vensters (oorspronkelijk T-vensters) met gekleurd glas-in-lood bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting met composietkapiteel en kuif, en gepleisterde onderdorpels met twee consoles. In het trasraam vier getoogde tweeruits keldervensters. Op de verdieping zeven T-vensters met gekleurd glas-in-lood bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting met kuif, en gepleisterde onderdorpels.

De oorspronkelijk in het dakvlak horende dakkapel is verdwenen.

 

De aangebouwde, in 1929 verbouwde vee- en stalhouderij is opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een aangekapt schilddak met later vernieuwde goot, gedekt met een vernieuwde dakpan. In de noordgevel op de begane grond bevindt zich een getoogd venster met zijlicht en een bovenlicht met glas-in-lood, een getoogd zesruits venster, een getoogd H-venster, alle met segmentboog; en een entreepartij (niet origineel) onder een liggende ellipsboog, een zesruits venster en een winkeldeur (niet origineel). Op de verdieping vijf getoogde zesruits vensters met segmentboog, en twee getoogde H-vensters met glas-in-lood bovenlicht.

 

In de oostelijke achtergevel zien we een winkelpui (niet origineel), een zesruits venster, een garagedeur (niet origineel), een wc venster met rollaag. Op de verdieping twee getoogde zesruits vensters met segmentboog, twee openslaande vierruits vensters. In het dakvlak een dakkapel met deurtje en hijsbalk onder een steekkap.

In de zuidgevel een klein halfrond ijzeren venster met roedenverdeling.

In het interieur zijn onder meer van belang: in de gang de houten paneeldeuren; de houten trap met decoratieve houten trappaal en leuning met ijzeren spijlen en houten handlijst.

 

Waardering

- Logement met aangebouwde stal- en veehouderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een groot logement uit 1870 met later verbouwde stal- en veehouderij

- vanwege de opvallende eclectische vensteraccenten

- vanwege de historische betekenis van het pand als pleisterplaats

- vanwege de beeldbepalende ligging midden in het centrum van Winschoten, op de hoek van de Torenstraat en de Burg. Schönfeldsingel[21].

 

Het huidige pand waarin tegenwoordig een parfumerie zaak is gevestigd. Op de tweede verdieping bevinden zich tegenwoordig appartementen. Bron: Hilda Morassi via Wikimedia Commons..

 

 

 

Noten, bronnen en referenties:


Noten,, bronnen en referenties:

 

1. Winschoter Courant, 21 mei 1873.

2. Winschoter Courant, 17 juli 1895.

3. Winschoter Courant, 25 december 1892.

4. Winschoter Courant, 4 oktober 1895.

5. Winschoter Courant, 20 september 1912.

6. Winschoter Courant, 28 juli 1927.

7. Winschoter Courant, 27 november 1926.

8. Winschoter Courant, 10 oktober 1936.

9. Winschoter Courant, 3 april 1928.

10. Winschoter Courant, 10 oktober 1929.

11. Nieuwsblad van het Noorden, 30 januari 1952.

12. Nieuwsblad van het Noorden, 27 december 1961.

13. Nieuwsblad van het Noorden, 21 oktober 1966.

14. Nieuwsblad van het Noorden, 25 juli 1967.

15. Gereformeerd Gezinsblad, 5 mei 1971.

16. Nieuwsblad van het Noorden, 5 februari 1976.

17. Nieuwsblad van het Noorden, 4 december 1976.

18. Nieuwblad van het Noorden, 14 februari 1987.

19. Nieuwsblad van het Noorden, 22 september 1992.

20. Dagblad van het Noorden, 1 november 2010.

21. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0), nr. 521766.

 

- Monumenten.nl. Wegwijs in monumenten.
- Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 16 oktober 2022.
Revisie: 5 maart 2024.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top